Sticknings-designers

De allra flesta av de stora modehusen har kollektioner av stickade kläder, men bara några få har det som signum. Det finns dock designers som specialiserat sig på just stickade kläder och kunnat göra det till framgångsrika varumärken.

En av de största är Missoni

Ottavio (Tai) Missoni byggde ett modeimperium med signaturen zigzag. Han var en idrottsman i världsklass med ett gott öga för mönster. Vid OS 1948 tävlade han inte bara utan utformade även träningdressarna för det italienska laget. Under evenemanget i London mötte han Rosita Jelmini i Piccadilly Circus, under statyn av Eros och blev kär. Med Rosita utvecklade de stilen och sortimentet och bildade sedan en sticknings-studio 1953 som hette Maglificio Jolly. Det var där Missoni-etiketten föddes. Även om deras kläder ursprungligen uppträdde utan signaturmärke, lanserade Missoni 1958 en serie randiga klänningar som såldes till det italienska varuhuset La Rinascente. Det var dock inte förrän 1962 som den berömda zigzag-remsan kom fram när familjen återuppfann stickmaskiner som historiskt använts för att skapa sjalar. Med hjälp av Rositas familjekunskap och en teknik som kallas flammata (flammor) skapar maskinerna ett stickat tyg med färgstarka zigzaglinjer som liknar broderi med många trådar för att skapa en invecklad väv.

 

Alla handgjorda

Eleanor Amoroso producerar helt handknutna macramé-samlingar av damkläder och smycken. Inspirerat av de olika texturer och silhuetter som skapas i stickade kläder, fokuserar hon på elementet av ytstruktur som att väva in oförväntat material i sina kläder för att producera kontrasterande finish. Hon har visat på London Fashion Week och ställt ut med Fashion Scout (formellt Vauxhall Fashion Scout) under flera årstider. Hon har också visat sina samlingar globalt på Milan Fashion Week, Modefabriek handelshow i Amsterdam och Runway Malta. Alla Eleanors verk är handgjorda av henne själv i studion i London och hon gör dem på beställning. De är invecklade och visar kärleken till det traditionella och handgjorda över det massproducerade.

Säljer över hela världen

Marion Foale Des R.C.A. är en av de mest respekterade modedesigners som jobbar med stickade kollektioner. När hon tog examen 1961 lanserade hon en av Carnaby Streets trendigaste boutiquer, Foale och Tuffin, med studiekamraten Sally Tuffin. De utformade kläder bland annat för filmerna Kaleidoscope med Warren Beatty och Two for the road med Audrey Hepburn. I början av 70-talet fick Marion upp ögonen för den efterfrågan på handtillverkade kläder av kvalitet som fanns. Då föddes idén om att designa en egen kollektion där hon översatte stickade kläder i en ny styling av skräddarsydda strukturerade former. Produkterna är kända för detaljer, perfektion, gott hantverk och att garnet som används är det bästa tillgängliga. 1985 publicerades Marion Foales Classic Knitwear-bok, en bibel för stickande entusiaster. Marion Foale driver nu en internationell modeaffär som säljer sitt exklusiva sortiment till kunder från hela världen. Samlingen är tillgänglig från många specialister runt om i Storbritannien,  London, Thames, Chipping Campden, Harrogate, Ludlow, Irland och Guernsey, för att nämna några, samt butiker över hela USA och Japan.

Säljer över hela världen

Alla kläder är handtillverkade från början till slut, utan att någon maskin används över huvud taget. Det är väldigt unikt idag.

Du kanske också gillar