Stickningens historia

Ordet ”stickning” (knitting på engelska) kommer från ordet ”knut” (knot). Sticka kan man göra med trådar eller garn av ull, silke och andra fibrer. De första kläderna som gjordes i tekniken som liknar stickning var strumpor. Dessa strumpor gjordes med Nålebinding vilket är en teknik som använder enstick och tråd. Det finns teorier om att stickning började i Mellanöstern och sedan därifrån kom till Europa genom Medelhavs-handelsvägarna och sedan till Amerika från Europa.

Muslimska stickare

De äldsta stickade föremålen har hittats i Egypten och är daterade mellan 1100- och 1400-talen. Kristna kungliga familjer från Spanien anställde muslimska stickare och deras verk är de tidigast kända stickade föremålen i Europa. De var mycket skickliga och gjorde många olika saker som kuddöverdrag och handskar. Arkeologiska fynd från de många städerna i Europa visar att stickningen spreds i hela Europa under 1400-talet.

Under 1500-talet sprider sig stickningen genom Storbritannien. På de skotska öarna, under 1700-talet och 1800-talet, blir stickning viktig för många. Det fanns fall av hela familjer som stickade som en form av jobb vilket blev en viktig inkomstkälla. Tröjor var en av de viktigaste föremålen som stickades eftersom de visade sig vara användbara för de lokala fiskarna på dessa öar. Med tiden utvecklades många utarbetade mönster.

 

Mekanisk stickning

Före industriell revolution fanns det idéer om mekanisk stickning så det skulle gå snabbare men metoden spred sig aldrig riktigt. När revolutionen började kom maskiner för att spinna ull, tillverka tyg och även stickning av spetsar. Under 1920-talet flydde vita ryssar som förlorade inbördeskriget till Kina och tog med sig sticknings-tekniken som de visade för kinesiska kringresande som använde kamelhår som ett material för stickning. Under andra världskriget började den brittiska krigsperioden och man satte människor på att sticka kläder till armén och flottan att bära på vintern. Eftersom ull var en bristvara så uppmuntrade de människor att repa upp gamla oanvändbara saker av ull så att de kunde återanvända ullen. Det gav människor där hemma en positiv känsla av att bidra till krigsinsatsen. Efter kriget blev stickning populärt igen eftersom många nya färger uppstod tillsammans med nya mönster och mönster för stickning. Barn lärde sig också att sticka på skolor. På 1980-talet blev maskindrivna artiklar så billiga att man jämförde med handgjorda, det gjorde att intresset för handstickning började minska.

Stickning och internet

I början av 2000-talet började stickning bli populär igen. Orsaken till denna popularitet är internet, att har blivit så tillgängligt. De mer exotiska naturfibrerna från djur, som alpacka, angora och merino och växtfibrer har blivit enklare och billigare att hitta idag och mönster finns i oändlighet tack vare internet. Stickare kan också prata enklare och utbyta erfarenheter och tips. Ett annat nytt fenomen uppträdde samtidigt – garnbombning, en typ av graffiti där folk täcker offentliga föremål med meter och meter stickat tyg. Genom garnbombning sprider man konst i städer. Man tillverkar något av garn, stickar eller virkar, sedan sätter man upp det på valfritt ställe. Oftast är det skapat någon typ av arrangemang på sociala medier innan. Så att många personer dyker upp samtidigt.

Stickning och internet

Du kanske också gillar