Stickning som hobby

Stickning är en hobby som passar alla åldrar och kön. Många kommer i kontakt med stickning för första gången i skolan på syslöjden. Då får man generellt lära sig att sticka rätmaskor som blir en skön halsduk för den flitige.

Det kan verka lite enformigt att göra på enbart samma sätt, men stickning döljer så mycket mer för den som ger det en chans. Med stickor och garn går det att skapa allt från raggsockor till mjuka och härliga tjocktröjor.

När man lär sig denna typ av stickning får man dessutom lära sig olika tekniker för att göra exempelvis en häl som håller under många år. Har man aldrig tidigare stickat en socka kan det vara en bra idé att fråga någon i sin närhet om hjälp igång. Finns det ingen som kan ställa upp går det och kolla om det finns något stickcafé eller liknande i sin närhet. Där samlas personer som har ett gemensamt intresse och gärna inviger nya individer i stickning som hobby.

Stickning är en hobby som inte kräver stor plats eller att man förflyttar sig någonstans. Det man egentligen behöver är två stickor och garn, sedan kan man utöva sin hobby framför tv:n i vardagsrummet eller på en parkbänk i sydeuropa.

Förutom att det är en hobby som för många verkar avkopplande så är det dessutom något som kan skänka både en själv och andra glädje. Om en vän får barn kan det vara mycket uppskattat att sticka söta kläder till barnet. Många uppskattar dessutom att få ett par rejäla och varma vantar till vintern, oavsett om man är stor eller liten.

Sticka efter mönster

Den som har stickat ett tag och lärt sig konsten kan ta det ett steg längre och börja sticka efter olika mönster. Följer man ett mönster kan det bli en tröja med ett välkänt motiv eller figur på. På internet går det att hitta mängder med mönster för den som är intresserad där det också går att läsa sig till vilken svårighet ett mönster har. Vid stickning av mönster är det viktigt att ha hög koncentration och räkna antalet maskor som man använder sig av. Räknar man fel kommer mönstret nämligen inte att stämma tillslut.

Stickning handlar mycket om att öva för att få till rätt teknik. Tekniken kan variera något beroende på vilket material garnet har och dess tjocklek. När man stickar efter mönster kan det ibland också spela roll vilken storlek man har på stickorna utifrån hur tjock eller tunn en maska ska vara. Grövre stickor ger grova maskor, tunna stickor ger tunna maskor.

Är man nybörjare på att läsa mönster kan det vara skönt att ta hjälp av någon för att tolka beskrivningarna på rätt sätt. Det är inte så roligt att hinna sticka ganska mycket och därmed upptäcka att mönstret inte motsvarar verkligheten. Mycket hjälp går att hitta i olika forum på internet där människor gärna delar med sig av sina erfarenheter, både bra och dåliga, för att andra ska undvika att göra samma misstag.

Du kanske också gillar