Stickning och internet

Studier har visat att stickning är bra för hälsan, handarbete tar ner stressnivån i kroppen, får dig att känna dig gladare och kan till och med ge bättre självförtroende när man klarat sitt uppgift.

Att handarbeta har blivit coolt igen, och nu handlar det inte om farmor och mormor utan om ungdomar också. För inte så länge sedan så var det töntigt med handarbete. Det sågs som väldigt gammaldags eller att man inte hade så bra ställt utan var tvungen att göra egna sockor. Den stämpeln är sedan länge sen förbi. Nu kan man stolt sitta med sin stickning på tunnelbanan på väg hem från jobbet eller på den där långflygningen. Att ha någon i sin närhet som stickar har blivit eftertraktat. Man ser också allt fler som säljer sina nytillverkade alster i olika grupper på facebook och många gör på beställning. De förenar nytta med nöje. Kanske är tiden rätt nu för sysselsättningar som får en att fokusera och samtidigt slappna av i dagens stressiga samhälle. När man stickar så måste man vara närvarande på just det man gör, har man tur så rinner stressen från jobbet av en i takt med att ett nytt hantverk växer fram.

Online-kurser

Istället för att som förr lära sig stickandets ädla konst så är det mer och mer vanligt att man idag tar kurser eller lär sig online. Det finns en enorm mängd kurser och instruktionsvideos på internet att ta del av. Dessutom kan man hitta alla mönster och beskrivningar man kan önska sig direkt på nätet. Vill man komma igång med något så kan man då göra det direkt och inte behöva vänta tills man hittar mönstret i butik eller får det hemskickat efter beställning. Om man vill hitta beskrivningen till hur man stickar exempelvis en speciell maska så finns det garanterat att hitta på nätet. Hittar man inte så kan man lägga in frågan i något av alla stick-inriktade forum så får man säkert hjälp.

Ställningstagande via stickning

En rörelse inom handarbetskonsten som förmodligen aldrig kommit till utan hjälp av internet och sociala medier är gerillastickningen. Rörelsen kom till Sverige för snart tio år sedan och går ut på att man placerar ut stickade föremål i olika färger i offentliga miljöer. Det kan vara lyktstolpar, papperskorgar, elskåp eller andra saker som pryds. Även om det egentligen inte är lagligt i alla fall så är det inte så provocerande som exempelvis graffiti kan vara. Det är dessutom mycket lättare att ta bort än vad sprayfärg är. Gerilla-hantverken placeras ut  när det är mörkt ute och de tråcklas fast noga så de måste klippas bort om någon vill ta bort dem. Från denna typen av konstform har utvecklingen gått till att även kunna uttrycka specifika åsikter i grupp med hjälp planering på internet. Det kan handla om att visa allmänheten en speciell åsikt genom att bära en viss typ och färg av stickade plagg. Exempelvis rosa mössor med kattöron, de ska visa stöd för kvinnors kamp och rättigheter.

Ställningstagande via stickning

Du kanske också gillar