Stickning och dess tekniker

Den som redan tycker om att sticka förmodligen vet om att det finns olika tekniker när det kommer till stickning. Även fast man redan kan många av teknikerna så kan det alltid vara bra att regelbundet gå igenom de olika teknikerna eftersom det bara kommer göra att man blir säkrare i sin stickning och det är bara bra att vara det.

För de som inte har stickat tidigare eller är nybörjare så är det otroligt viktigt att gå igenom metoderna som finns, åtminstone de vanligaste metoderna eftersom de kommer vara mycket användbara vad det än är man vill sticka. Några av de vanligaste metoderna är följande. Stickring eller quick knit som redskapet man använder sig av också kallas är en lätt metod som är bra att pröva på för nybörjaren eller om man vill pröva på något som är lätt att förstå sig på eftersom man inte behöver kunna sticka på traditionellt sätt för att förstå hur man stickar med hjälp av ringen. Metoden handlar om att man att man stickar med hjälp av en ring och man kommer alltså inte behöva använda sig av stickor när man stickar eftersom ringen är själva redskapet. Det är vanligt att sticka en mössa eller en halsduk med just den metoden.

Stickring eller quick knit
Stickring eller quick knit

Magic loop är en medelsvår teknik som är vanlig att använda sig av om man vill sticka sockor eller vantar. Det man gör är att sticka rundstickning med en lång rundsticka istället för att välja att sticka med en strumpsticka. Nävestickning är en metod som är relativt svår och passar den som har stickat ett tag och vill ha en utmaning. Metoden går ut på att man stickar en ruta åt gången vågrätt, rad efter rad. Eftersom man stickar från rad till rad så byts hela tiden stickningens riktning vilket gör att det inte är en helt enkel metod att förstå sig på.

Ta hjälp av Youtube

Ett bra sätt för att kunna lära sig sticka är att söka upp folk som stickar på Youtube. Ett bra sätt att lära sig något nytt är nämligen genom att se någon annan göra det. Ett annat alternativ är att gå en kurs där man får lära sig grunderna i stickning och om man vill även lite mer avancerade tekniker. Känner man någon som redan är duktig på att sticka så är det såklart smart att fråga om hjälp eftersom det inte är helt lätt att förstå hur man ska göra rätt i början. Var inte rädd om att fråga om hjälp, det finns hjälp att få eftersom även den som idag är riktigt duktig på att sticka en gång i tiden också va nybörjare. Kom också ihåg att alla lär sig i olika takt vilket innebär att vissa tekniker kan vara kämpiga att förstå sig på medans ibland kanske man förstår sig på en teknik direkt. Svårighetsgraden ligger förstås i vad det är man bestämmer sig för att sticka. Börja med något lite enklare för att sedan sticka något lite mer avancerat. Fråga om hjälp, titta på klipp på Youtube och sök till olika kurser.

Ett bra sätt för att kunna lära sig sticka är att söka upp folk som stickar på Youtube
Ett bra sätt för att kunna lära sig sticka är att söka upp folk som stickar på Youtube

Du kanske också gillar