Stickning har blivit coolt igen

Under 1970-talet och en stor del av 80-talet så var stickning väldigt populärt. Men nu är trenden tillbaka, stickning har helt enkelt blivit mode och att bära en hemstickad cape slår alla andra plagg med råge.

Vill man ha en billig hobby så är stickning ett bra alternativ. För bara några hundringar så har man att göra i många veckor. Dessutom får man ett resultat att se fram emot med spänning. Stickning är väldigt rogivande och när man stickar så måste man vara närvarande och inte tänka på så mycket andra saker. Därför kan man genom stickning även rensa tankarna. 20-åringar idag stickar och då handlar det inte bara om tjejer utan killar också. Syjuntor har blivit populära igen och många har träffar genom olika studieförbund. Eftersom det blivit allt mer populärt att tänka ur miljö- och hållbarhetsperspektiv så lockar det också en hel del till just stickandet.

Nya sätt att lära sig

Tidigare lärde sig de flesta att sticka genom sin mormor eller farmor. Idag har den bilden ändrats, nu handlar det mer om 20- och 30-åringar som tar en kurs eller liknande för att lära sig stickningens ädla konst. Och konst har det verkligen blivit, samtidigt som man får ut någonting man faktiskt kan använda. Tänk bara lyxen att kunna tillverka hela familjens varma sockar själv, och inte behöva köpa. Man får dem i exakt de färger och det utförandet man vill. Samtidigt kan man känna sig stolt. Om man verkligen vill så går det snabbt att lära sig att sticka, många är de som under en envis förkylning hemma bestämt sig för att prova stickning. Och sedan blivit fast. Det finns nämligen en oändlig mängd av instruktionsvideos på youtube och övriga internet. Förutom att kunna sticka varma klädesplagg eller andra vackra skapelser så har det blivit väldigt populärt att göra leksaker av olika slag. Man man välja att köpa det dyrt på designer-affärer eller så kan man helt enkelt tillverka dem själv. Tänk bara vilken perfekt födelsedagspresent!

Stickning i politiken

Stickade föremål har även använts i politiken och som diverser påtryckningar. Ett exempel är när Sarah Corbett, grundare av Craftivist Collective i Storbritannien, vid ett tillfälle broderade näsdukar för att ge till  Marks & Spencers styrelseledamöter vid en årsstämma för att protestera mot en personalpolicy de hade. Kort efter den fredsamma protesten så ändrade företaget sin policy. Ett annat exempel är Louise Walker i Storbritannien som lärde sig att sticka när hon studerade fotografi på universitetet. Hon ville skapa en anti-jaktkampanj för ett projekt och stickade olika djurformade och djurinspirerade alster. Det var starten för något stort för hennes del och strax därefter kunde hon öppna sin egen webbutik och även ge ut en bok med mönster på temat ”vild stickning”. På samma tema jobbar den australiensiska artisten Ruth Marshall. Hon använder traditionella stickningstekniker för att återskapa utsträckta skinn av utrotningshotade arter. Ett av hennes verk, Tasmanian Tiger, har visats på utställningen Konstiga varelser på Grant Museum of Zoology i London.

Stickning i politiken

Du kanske också gillar