Stickning för nybörjare – att välja stickor

Är du sugen att lära dig att sticka? Härligt! Att lära sig att sticka är mycket roligt, och det är inte så svårt som du kanske tror.

Välj ett bra mönster för nybörjare, gärna något litet och platt som inte behöver formas. Så kan du tänka när du ska välja ditt första projekt. Halsdukar kan därför vara en bra grej att börja med eftersom de är så långa att det tvingar dig att verkligen lära känna de grundläggande stygnen. Diskdukar är också roliga och snabba projekt som helt enkelt kräver att du stickar en platt kvadrat. De är båda användbara och kan ge en försmak av hur din första egenstickade tröja kommer att se ut. Det kan vara en bra motivation.

Att läsa in sig innan

Många mönster, även de för nybörjare, verkar vara skrivna i kod. Därför kan det vara bra att läsa in sig på, eller kolla videos, om hur man läser ett mönster och vilka de vanliga förkortningarna är. Stickning kan fungera både som avkoppling och utmaning. Jobbar man med ett svårt mönster krävs det fullt fokus men om det är en lång sträcka med enkla maskor så kan man med tiden lära sig att göra det automatiskt medan man samtidigt kollar på tv, om man nu skulle vilja det. Om man tycker att det känns lite dyrt att köpa garn så kan man ju faktiskt tänka så att hälften av kostnaden liksom är själva plagget som du annars skulle betalt för i en butik.

Vilka stickor ska jag välja?

Det är bra att försöka hitta rätt stickor direkt, de kommer både i olika storlekar som i olika former och utföranden. Innan man införskaffar stickor så är det bra att veta vad man vill sticka. Olika stickor lämpar sig för olika former av stickning. Jumperstickan är nog den som vi mest känner till sedan tidigare. Ena änden har till uppgift att sätta nya maskor på stickan och den andra ändens syfte är att se till så maskorna inte halkar av stickan. Man använder alltid dessa två och två. Rundstickan är två stickor med spets som sitter ihop med ett flexibelt nylonband av olika längder. Den passar bra till kragen på en tröja eller mössor, sjalar och liknande. Strumpstickor har två spetsiga ändar och används ofta i grupp om 4-5 samtidigt. Lämpliga till strumpor, mössor och ärmar.  Utbytbara rundstickor kan man byta ut spetsen på, men även nylontråden, så att man på så sätt kan sticka olika längder.

Vilka stickor ska jag välja?

Storlek på stickan då? Vilken diameter man väljer beror på vad man valt att sticka. Ju tjockare man har en sticka desto mer elastiskt blir resultatet eftersom maskorna blir större och luftigare. Vill man ha mindre luftigt och tätare och tajtare resultat så väljer man smalare stickor.

Du kanske också gillar