Stickning 2.0

Stickningen idag är mycket mer tillgänglig på många sätt genom allt man kan hitta online, från gratis mönster till inspirations-grupper till butiker att köpa material.

Allt fler människor i alla åldrar, både killar och tjejer, går med sticknings-grupper i sin stad eller på internet. Stickning har blivit väldigt stort på nätet. Bloggar, YouTube, Facebook, Twitter och andra sajter har bidragit till ökningen av stickningens popularitet. När det kommer till YouTube så är det oftast så att det är lättare att lära sig sticka genom instruktionsvideos än genom en bok, därav dess enorma popularitet bland stickare. Ravelry är ett annat stort socialt nätverk för stickare där det delas idéer och man kan hitta gratismönster. Internet har öppnat en dörr till en värld av hantverk som många inte visste fanns innan. Det har lockat stickare att läsa bloggar, dela idéer, diskutera i forum, köpa specialgarn de inte kunnat finna annars och hitta alla typer av mönster man vill ha.

Tidsfördriv eller business

Det fanns en tid när egenstickade kläder såg som något man hade för att man inte hade råd att köpa, så är det definitivt inte nu. Snarare tvärtom, att bära något egenhändigt stickat är att ha stil och att vara cool. Man känner sig rik och speciell. Ska man räkna den tid det tar att sticka till exempel en varm tröja så blir det ju på det sättet dyrare än att köpa. Men om man ser det som en investering i sig själv och som en hobby vilken som helst, då är det enbart en vinst. Man kan kalla stickning för hobby, konstnärligt skapande, tidsfördriv, meditation, business eller praktisk tillverkning av kläder åt hushållet. Oavsett av vilken orsak man stickar så har man bara saker att vinna. Många som är miljömedvetna och har ett hållbarhetstänk gillar känslan av att själv producera det man behöver, i allt från mat till kläder. Det har även blivit populärt med retromönster som letas fram på loppisar eller söks på nätet. Bästa känslan i det fallet är dock en tummad gammal stickbeskrivning från årtionden tillbaka, det är en skatt! Annars säljs såväl garner som stickböcker både på nätet och i traditionella garnaffärer. Många mönster hittar man nu gratis på nätet, men det finns fortfarande bifogat i en del specialtidningar eller veckotidningar också.

Stickade mobiltillbehör

En grej som aldrig var aktuellt på 70- och 80-talet var stickade mobilfodral eller mobilväskor, men det är väldigt populärt nu. På bara några timmar kan man skapa en unik och vacker liten mobilväska i önskade färger, och du kommer garanterat vara ensam om att ha en sån! Varför inte sticka flera olika i olika färgskalor och utformanden? Då kan du matcha övrig klädsel som det passar.

Stickade mobiltillbehör

Eller kanske du vill göra en hel mängd för att sälja eller ge bort? Då kan det vara coolt att ha något slags eget märke på väskan. Sy dit en lite lapp med ditt signum eller sticka en speciell detalj som är samma på alla. Då blev du plötsligt en designer också!

Du kanske också gillar