Olika typer av textila material

Förr i tiden använde människor djurhudar för skydd mot kylan, vinden och alltför mycket sol. Sedan hittade man på olika sätt att bearbeta växtfibrer som kunde flätas ihop. Spånadslin, nässlor och hampa är några tidigare exemplar av sådana. Spinning och vävning är gamla hantverk som uppfanns oberoende av folket i olika forntida civilisationer.

Naturfiber

Sedan forntiden har naturliga fibrer använts för att tillverka textilier. Ull får man från får, alpackor, getter, kaniner och vikunjan, ett sydamerikanskt kameldjur. Det kan användas till tovning eller till spinning och vävning. Idag är Australien, Kina och Nya Zeeland de 3 största producenterna av ull. Siden är ett textila som görs av silkestråd och kommer ursprungligen från Kina. Ett tidigt exempel från ungefär 8.500 år sedan har hittats i gravar på den neolitiska platsen Jiahu i Kina. Även om kineserna försökte hålla silkets produktions hemligheter för sig, så spreds det sig så småningom till andra asiatiska länder som Korea och Japan. Bomull odlas parallellt i både Asien och Sydamerika. Enligt arkeologer har människor i Indien använt bomull i minst 7000 år. Dessutom har arkeologer gjort utgrävningar och hittat bomullstextilier från 6 200 år sedan som härrör från Huaca, Peru i Sydamerika. Nu odlas bomull över så gott som hela jorden. Linne görs av spånadslin som är en urgammal jordbruksgröda. I en grotta i Georgien har arkeologer hittat cirka 30 000 år gammal linfiber. Nu odlas lin mestadels i Kanada, Kazakhstan, Kina och Ryssland. Rami, liksom spånadslin, är en gammal kulturväxt som odlades i Kina i flera tusen år.  Idag är det Kina, Japan och Taiwan som är huvud producenter av världens rami.

Hampa är också är en gammal jordbruksgröda som använts under tusentals år. Huvud producenten av hampa idag är Kina som producerar cirka 70% av världens utbud. Tidigare användes hampa för att göra seglen till segelskepp. Rent tekniskt räknas rayon inte som en syntetisk fiber eftersom den är tillverkad av cellulosa från trämassa. Beteckning rayon inkluderar viskos, modal och lyocell. Dessutom finns det textilier märkt som bambu som egentligen skall märkas som rayon, eftersom tyget är tillverkat av bambu-massan.

Syntetiska fibrer

Polyamider som nylon, nomex och kevlar, polyester, akryl, polypropylen och spandex är petroleumbaserade textilier. Det vill säga att de är tillverkat från petrokemikalier som destilleras från kolvätebränslen. De är populära eftersom de är slittåliga och fläckmotståndiga. Spandex gör utmärkta träningskläder eftersom det hög töjbarhet och elasticitet. Samtidigt finns det vanliga problem med petroleumbaserade produkter. Oljeborrning, transport och raffinering är en stor orsak till luft- och vattenföroreningar.  Konstfibrer är inte biologiskt nedbrytbart och bidrar till mikroplast förorening av hav och vattendrag. Många har en låg smältpunkt och kan vara farliga om de utsätts för värme till exempel i ett kök.Som det är idag är textilier av naturfibrer mer hållbara än syntetiska. Men kanske i framtiden kommer forskare att hitta bättre källor till syntetfibrer än petroleum. Forskare arbetar redan på att göra konstgjord spindeltråd. Framtida textilier kan göras av fibrer som har samma elasticitet och slittålighet av moderna syntetmaterial, men också är biologiskt nedbrytbara.

Syntetiska fibrer

Du kanske också gillar