Nybörjartips- för dig som vill lära dig sy egna kläder

Att kunna skapa sin egna unika stil och att kunna designa och sy sina egna kläder är ett populärt intresse hos många idag, symaskinen plockas fram ur gömmor och dammas av i fler än ett hushåll och uttrycket DIY, do it yourself används flitigt.

Många brinner för att kunna sy sina egna kläder, medan andra kanske syr sina egna kläder för att spara på miljön eller för att kunna spara en slant eller två. Men oavsett anledning till varför man vill börja sy sina egna kläder listas nedan de bästa nybörjar tipsen för att kunna börja sy.

Vad behövs för att börja sy kläder?

Du behöver såklart en relativt ok symaskin, det behöver naturligtvis inte vara den allra senaste modellen utan har maskinen bara en möjlighet att sy en sicksack söm och en rak söm så räcker det ganska långt. Utöver en symaskin kan du behöva en tygsax, linjal, krita, mönsterpapper, synålar, knappnålar, måttband och gärna ett strykjärn. Det krävs därutöver också ett relativt stort tålamod men också en större portion av kreativitet. Att vara duktig på att skissa och ha de ordentliga verktygen hjälper såklart också till.

Att hitta den rätta symaskinen

rätta symaskinen

Det är en djungel av symaskiner där ute och oavsett om du är ute efter en bättre begagnad eller en helt ny så finns det lite att tänka på. Vad vill du få ut av maskinen och hur mycket har du tänkt att spendera på den? Att provsy med olika symaskiner är A och O. Förmodligen känner du någon som sitter med en maskin, bjud hem dig själv, ta med lite fika och sätt dig och sy lite grann. Att prova olika symaskiner kan ge definitivt ge dig en möjlighet att fundera ut vad du söker i en symaskin men även vad du tycker är bra och mindre bra med de olika maskinerna.

Att komma igång

Det är lätt att hitta olika mönster, det finns bland annat i olika sy tidningar, diverse mönsterböcker men även på nätet. Efter ett tag kanske man känner sig trygg och vill experimentera för att skapa lite egna mönster. Genom att följa de mönster du valt till punkt och pricka lär man sig mängder och att experimentera kommer naturligt när du känner dig lite varm i kläderna. Att lära sig att välja material kan dock vara lite klurigt då vissa är lättare att arbeta med än andra men bomull är ett lättarbetat material medan polyester är ett svårare material och trikå är ett tyg som helt bör undvikas av nybörjaren.

Att komma igång

Det finns gånger då det kommer att krångla, tygerna kanske korvar sig, tråden fastnar och du kanske sticker dig på synålen. Men tillslut kommer all övning såklart ge en färdighet och du kommer med stolthet kunna visa upp dina hemsydda plagg. Var envis och glöm inte att ta en paus när arbetet känns övermäktigt. Plagget kommer definitivt bli färdig, kanske inte samma dag, men en annan.

Du kanske också gillar