Lär dig att brodera

Broderi är ett mångårigt gammalt hantverk och redan 4000 år före kristus så var broderiet utbrett på orienten och ser man på närmare håll i våra breddgrader så har man hittat gamla broderier på bland annat bårder i bronsåldersgravar. Under årens lopp så har hantverket förfinats och även förändrats en liten del.

Lär dig att brodera

Att kunna brodera kräver mycket tålamod och en hel del noggrannhet krävs för att få slutresultatet att se bra ut. Att få diverse saker och ting dekorativa är syftet med att brodera och istället för garn kan bland annat pärlor, paljetter och plastmaterial användas. Men broderi har också använts för att till exempel kunna identifiera sina egna saker.Som nybörjare behöver du oftast en broderibåge, sax, garn och nål och det finns många tips som kan vara toppen att ha med sig under tiden man broderar.  Att starta med något lättare är A och O när det kommer till broderi, då intresset annars lär tryta om man startar med något över ens kunskapsnivå. Har man ingen broderi fantast i närheten och vill man inte googla, läsa diverse böcker inom hantverket eller se på youtube för att lära sig hur man broderar så finns det omkring 50 stycken olika broderikurser på olika folkhögskolor att söka hela vägen från norr ner till söder, under kursernas gång så lär du dig bland annat att att utveckla din egen kreativitet och att skapa diverse egna verk.

Vad behöver man tänka på?

Har du ett intresse av att brodera så kan ett bra tips vara att man sitter ner med någon som faktiskt vet hur man broderar. Man ser hur de olika teknikerna kan användas och hur stygnen ska se ut, men precis som nämnt tidigare så behöver man börja med ett lättare broderi men såklart behöver man också känna till de allra grundläggande teknikerna och stygnen. Förutom att känna till de grundläggande teknikerna och stygnen så måste du också ha ett mönster att utgå ifrån och många mönster finns att ladda ner på olika sidor från nätet till ett billigt pris och i många fall helt gratis.

Många olika stygn

Under textil lektionen i skolan var korsstygnen bland det allra första stygnet man lärde sig och vid korsstygn är aidaväv att föredra vilket är ett styvare tyg med ett klart och tydligt rutmönster. Korsstygnen är också bland det enklaste stygnet att lära sig och med det styva aida tyget blir det väldigt lätt att följa ett specifikt mönster.

Många olika stygn

Efterstygn är också en av de mest grundläggande stygnen att kunna när man broderar och efterstygn används till exempel för en komplettering vid en text. Plattstygn, kråkspark och flätsöm är andra stygn värda att nämnas. Oavsett vad man har för åsikt om broderi så går det inte att sticka under stolen med att man har ett enormt användningsområde för broderi, gamla jeans kan bli som nya eller varför inte brodera in ett budskap någonstans tydligt? Inget annat än din fantasi sätter gränserna och det är det som är det fantastiska med att brodera.

Du kanske också gillar