Krokning – vad är det?

Tunisisk virkning, afghansk virkning, stickvirkning, krokning – kärt barn har många namn. Namnen till trots är tekniken den samma och det gäller även resultatet. Tunisisk virkning eller krokning som det oftast benämns i Sverige, kan ses som en blandning mellan stickning och virkning.

Krokning – vad är det?


Precis som när man virkar använder man sig av en virknål men i det här fallet ser den lite annorlunda ut. En krokningsnål kan vara lika lång som en sticka och ha en virkkrok i den ena änden eller i båda. Har den krokar i båda ändar kallas den för en dubbel kroknål eller krokningsnål. När man krokar bearbetar man lika många maskor som vid en stickning, därav nålens längd. Men det finns även krokningsnålar som är lika långa som virknålar och dessa kan man använda när man krokar mindre arbeten till exempel grytlappar, vantar eller mössor.

Varifrån kommer tunisisk virkning/krokning?


Arkeologerna har inte kunnat fastställa hur gammal tekniken är eller exakt var den uppstod. Den information som finns pekar på att krokningen började användas på 1800-talet men tekniken kan vara betydligt äldre än så. Den sägs också vara en föregångare till både stickning och virkning. Krokning var en mycket populär handarbetsmetod under 1800-talet och förekom även ofta på 1950-talet. Därefter minskade intresset för krokningen markant vilket har gjort att den i dag är en nästan bortglömd teknik. Krokning är inte så välkänt i Sverige men i övriga världen är den en av de virktekniker som används allra mest och allt fler blir intresserade av tekniken och att utöva den. Under krokningens glansdagar användes den för att kroka tröjor, koftor, vantar, strumpor, skurtrasor, grytlappar, filtar och dambindor. Det spelar ingen roll om man är mest skolad i att sticka eller att virka eller både och, alla som har lite tålamod kan lära sig att kroka. Och precis som inom stickningen och virkningen finns flera olika varianter av maskor att använda sig av.

Var kan man lära sig att kroka?


Om man inte har någon i närheten som behärskar krokning och kan lära ut den, eller det inte finns någon kurs i närheten att gå, kan man söka upp information på egen hand. Om man föredrar att läsa sig till hur man gör olika saker är det bara att bege sig till närmaste bibliotek för att se om det finns några lämpliga böcker i ämnet. Eftersom krokning är en teknik som nästan har glömts bort finns det en risk för att biblioteket inte har så många böcker i ämnet. Finns det inga böcker på biblioteket kan man googla författare som Pernille Cordes, Sys Fredens och Lisbet Lücke Larsson som har skrivit böcker i ämnet och som är kunniga på hantverksområdet. Böckerna är fulla med matnyttig information, tips, inspiration och inte minst mönster till olika projekt.
Tycker man att det är lättare att lära sig genom att någon visar finns det mängder av filmer på YouTube att använda sig av. Den svenska garntillverkaren Järbo och föreningen Hemslöjden har producerat instruktionsfilmer som bland annat visar hur man börjar kroka, hur man rundkrokar och olika maskor eller stygn. Söker man på tunisian crochet på YouTube får man upp massor av filmer, både på svenska och engelska, som visar tekniken och olika varianter på maskor.

Var kan man lära sig att kroka?


Du kanske också gillar