Kom igång med krokning

Krokning är en gammal virkteknik där man använder sig av en kroknål, ibland även kallad krokningsnål, som ser ut som en lång virknål. Tekniken kan liknas vid en korsning mellan stickning och virkning.

Krokning, eller tunisisk virkning eller afghansk virkning som den också kallas kan användas till samma projekt som vid stickning eller virkning, men kuddöverdrag, filtar, grytlappar, vantar och halsdukar är särskilt vanligt. Tekniken passar bra för den här typen av arbete där färger, mönster och vackra detaljer ofta är efterfrågat. När du krokar kan du använda samma garn som du gör när du stickar eller virkar och om du använder dig av ett mönster står det ofta vilka garntyper och typ av kroknål som passar bäst till respektive projekt.


Hur kommer jag igång med krokning?


För en nybörjare kan man uppleva att det är många olika termer att hålla reda på men du behöver inte oroa dig för om du bara har lite tålamod kommer du snabbt att lära dig det du behöver för att komma vidare. Det första du ska göra är att välja en kroknål som både passar dig och det projekt som du har valt. Ett tips är att börja med något enkelt, som till exempel en grytlapp, för att öva in handgreppet och komma på om du krokar hårt eller löst. Det finns kroknålar som är tillverkade i metall, björkträ, plast och bambu. Vilket material du väljer spelar ingen roll, välj det som du är van vid. Om du aldrig har virkat är en kroknål i metall att föredra eftersom de löper lätt på garnet. Börja med att köpa en eller två krokningsnålar så att du dels kan upptäcka om krokning är något som du kommer att gilla och dels för att hitta en kroknål vars storlek, tyngd och material passar dig. Det kan ta ett tag att hitta rätt men när du hittar rätt sorts nål kommer du känna det direkt. En kroknål kan vara enkel eller dubbel (krok i båda ändarna) eller sitta i änden på en kabel och vara utbytbar (precis som en rundsticka). Själva grunden i krokning består av två grundvarv som vanligtvis kallar för framåtgående varv och tillbakavarv. De kan även kallas för uppsamlingsvarv och avmaskningsvarv med de betyder samma sak som de förstnämnda. När du börjar att kroka något börjar du med att lägga upp ett antal luftmaskor. Antalet beror på vad för något det är som du ska kroka. När du krokar det framåtgående varvet plockar du upp maskor och på det tillbakagående varvet drar du igenom garnet genom de upplockade maskorna, liknande som du gör när du maskar av en stickning. Instruktionsfilmer om hur det går till kan du bland annat hitta på YouTube.

Vad kan jag kroka och var hittar jag mönster?
Det går att kroka nästan vad som helst, till exempel:

 • Grytlappar
 • Babyfilt
 • Poncho/cape
 • Mössa
 • Vantar
 • Strumpor/sockor
 • Pannband
 • Tröja
 • Halsduk
 • Pulsvärmare
 • Sjal

Det finns en snudd på obegränsad mängd av olika mönster i böcker, på YouTube och inte minst på Ravelry. En del går att ladda ner gratis andra inte. Är du ute efter inspiration är Pinterest en aldrig sinande källa som kan vara väl värd ett besök.

Hur kommer jag igång med krokning?

Du kanske också gillar