Hantverksmässor i USA

Älskar du konst- och hantverksmässor? Då borde du ta dig en tur till USA och kanske en turné runt i Wisconsin som är det stolta hemmet för många engagerade och begåvade artister.

Om man känner för att göra en resa dit för att delta på en av de många konst- och hantverksmässorna i Wisconsin så finns det massor av material och en katalog att ladda ned innan man reser, så att man kan planera.

Många utställare

Innan jag berättar om en del andra hantverksmässor så vill jag berätta om den första vi deltog i, Lakefront Arts Fair. Mässan lockade långt över 100 olika utställare från hela Mellanvästern och så vi från Sverige då. Den anordnas av en skola som heter Racine Montessori och hålls alltid första helgen i maj och några dagar både före och efter så totalt sex dagar.

Under en av dagarna arrangeras även Roma Lodge Pancake Day på Festival Park så det är en utmärkt kombination. Speciellt för mig som älskar pannkakor och helst amerikanska. De pannkakskombinationer som kunde inhandlas var helt otroliga. Det går inte att föreställa sig hur många varianter den rätten kan ha, allt från blåbärspannkakor med glass till krispiga plättar med rom, räkor och creme fraiche. Det fanns även nyttigare varianter och extremt söta pannkakor badandes i nutella och bananer. Jag tänkte att är det bara en gång per år så kan man unna sig.

Jag fick höra efteråt att hantverksmässan haft 149 utställare vilket då var rekord sett över alla åren. Man kunde handla smycken, målningar, keramik, metallkonst, trädgårdskonst, kläder och mycket annat. Förutom en underbar variation av originalkonst finns det många andra skäl att besöka Lakefront Artist Fair.

Kul på kvällen också

För oss utställare så blev det en hel del umgänge kvällstid, det blir nästan som att vara på läger som när man var barn. Alla campar tillsammans och det är grillkvällar och danser och andra roliga aktiviteter. Det fanns ju människor från alla olika kulturer, platser, religioner och annat. Det var helt öppet och alla gillade alla liksom. Kan nästan tänka mig att det var sån här stämning på festivaler på 1970-talet. När allt känns så glädjefyllt och så lätt. Det var bara en enda kväll som det var lugnt så då stannade jag i vår hyrda husbil för att bara vila upp mig. Jag köpte med mig mat från ett av restaurangstånden och lade sen omkull mig i soffan i husbilen. Kollade lite tv men hittade inget kul så jag började slösurfa lite på surfplattan och hittade till sidor som sudoku, pokerstarscasino och vetgirig. Jag hann dock inte spela så länge innan jag somnade och vaknade av att surfplattan dunsade i golvet. Då gick jag och lade mig i sängen och sov sen både länge och gott, jag behövde nog den vilan. Och när jag sedan fick höra att det skulle vara en stor fest kvällen efter så kändes det bra att ha fått fyllt på sömnkontot ordentligt innan.

Som helhet så var det en väldigt trevlig hantverksmässa och jag kommer gärna igen. Varje dag hölls även olika workshops och inspirationsföreläsningar. En hel del prova-på fanns också inom olika områden som att göra smycken eller sticka halsduk.

Det var inte bara allt roligt omkring på kvällarna utan jag sålde faktiskt väldigt bra av mina smycken i svenskt stål. Att sätta ett svenskt märke på sakerna var en bra idé för många har anknytning till Sverige och blir intresserade.

Tips på andra mässor

Övriga hantverksmässor som hålls under vår och sommar i samma område är exempelvis Festival of Spring, Strawberry Festival & Craft Fair, Namekagon Art and Music Fest, Midsummer Festival of the Arts och Art in the Park med den fantastiska vyn över Geneva Lake.

Midsummer festival of the arts hålls i juli varje år, bara fyra kvarter från Lake Michigans strandlinje och utsedd till en av de finaste utomhuskonstfestivalerna i Wisconsin. John Michael Kohler Arts Center tar mer än 130 konstnärer till centrala Sheboygan för en helg med utställningar och försäljning. Utställningen ligger mitt i trädgården som omger Arts Center är i världsklass med sina ljusa utrymmen, tolv gallerier och café med gourmetmat. Utställare inkluderar smycken, keramik, glas, skulptur, målning, teckning, fotografering och mer. Njut av levande musik och praktiska workshops för hela familjen, plus populära så kallade foodtrucks.

Glöm ej

Något att tänka på är att det i nästan alla fall behövs en licens för att sälja på hantverksmässor och utställningar. Förfarandet kan dock skilja sig något från stat till stat men i de flesta stater kan man ansöka om en statlig försäljningsskattlicens online på stadens webbplats, eller så kan du hämta en ansökan på deras lokala länskontor. Dock ser reglerna oftast annorlunda ut när det kommer till försäljare från andra länder än USA. Därför finns det all anledning att kolla upp alla dessa regler innan man åker. Det kan till och med skilja om du tillverkat sakerna i USA eller hemma i Sverige innan, och ja det är som en djungel med alla regler så kolla noga innan.

Du kanske också gillar