Grundläggande stickningsteknik

När man börjar med stickning kan det vara svårt att konsekvent följa mönster. Att skapa den första uppsättningen stygn kan kännas svårt i en början men ge inte upp.

Försök visualisera slutresultatet som du strävar efter att skapa, tro på dig själv, det går!

Hur man håller dina nålar och garn?

Det beror lite på ens själv. När man väl har börjat utveckla sina färdigheter i stickning så kommer man hitta sitt eget sätt att hålla stickorna med fingrarna. Det finns dock två grundsätt att hålla nålarna, den kontinentala och den engelska. Man börjar alltid med att lägga upp maskor i antal som mönstret säger för det du just ska sticka, det vill säga det stycket du jobbar med. Det är sedan utifrån dessa maskor som man varv efter varv gör nya maskor fäst vid de föregående. Vill man variera utseende så blandar man mellan alla typer av maskor, aviga, räta, utökningar, vridningar, omslag och platsbyten. Räta eller aviga menas hur maskan ses, det vill säga hur garnet löper in i maskan, om den gör det framifrån eller bakifrån.

Olika metoder

Den kontinentala stickningen är det som är mest populär i Sverige och stora delar av världen. Man matar garnet från den vänstra handen och man behöver inte ta bort händerna från stickorna under stickandet.
Även den engelska stickningen är populär, här matar man garnet från höger hand istället. Tekniken i sig är lite mer långsam eftersom man då måste ta höger hand från stickan för att kunna lägga garnet över den högra stickan för varje maska. Det finns en metod som inte är så vanlig men som förespråkas för personer som har förslitningsskador i exempelvis handleden. Den kallas irländsk stugstickning och man gör så att den högra sticknålen är den som rör sig mest och den vänstra hålls i princip stilla, en del klämmer in stickan i armhålan. Får man upp tekniken så kan det till slut gå väldigt fort på det här sättet. För plagg som strumpor är det fördelaktigt att använda sig av rundstickning och då helst med en rundsticka. Det är två korta stickor som sitter ihop med en stark lina, en stor fördel med rundsticka är att arbetet inte riskerar att åka av stickan lika lätt, exempelvis om man ska bära med sig stickningen. Det är dessutom lite lättare för handlederna om man har känningar där.

Mer färg

Kanske vill man så småningom sticka i mer än en färg, då finns flerfärgsstickning. Man kan endera välja olika färger i olika fält av stickningen eller så kan man byta till fler färger under samma varv. Den senare kallas norsk stickning och den tidigare nämnda kallar man intarsiastickning. För den som stickat ett tag och har koll på tekniken så kan det vara kul att använda sig av dubbelstickning där bak- och framsida stickas samtidigt. För att lagrena ska hänga ihop i ett stycke så måste man byta plats på maskorna med jämna mellanrum. Avigsidorna kommer hamna på insidan av plagget. Det finns många andra tekniker också, som man kan börja utforska så fort man känner att grunderna funkar.

Mer färg

Kanske vill man så småningom sticka i mer än en färg, då finns flerfärgsstickning. Man kan endera välja olika färger i olika fält av stickningen eller så kan man byta till fler färger under samma varv. Den senare kallas norsk stickning och den tidigare nämnda kallar man intarsiastickning.

Mer färg

För den som stickat ett tag och har koll på tekniken så kan det vara kul att använda sig av dubbelstickning där bak- och framsida stickas samtidigt. För att lagrena ska hänga ihop i ett stycke så måste man byta plats på maskorna med jämna mellanrum. Avigsidorna kommer hamna på insidan av plagget. Det finns många andra tekniker också, som man kan börja utforska så fort man känner att grunderna funkar.

Du kanske också gillar