Att välja rätt stickor

Från vanliga människor till världskändisar, stickning som fritidssysselsättning eller avslappning har blivit mer och mer populärt senaste åren. Alla hittar sina egna favoriter att skapa. Vissa går strikt efter ett mönster och andra erfarna skapar istället egna.

Stickor finns i olika storlekar, stilar och material. Som nybörjare behöver man inte köpa alla typer i början, det är viktigare att bestämma vad du vill sticka i början och sen väljer du verktygen utifrån det.

Hur ska du tänka?

Vilken typ av stickad produkt vill du skapa? Är det en hatt? En scarf? Ett par handskar eller en tröja? Innan du börjar ditt projekt måste du överväga vilken typ av föremål du ska sticka. Varje stickad produkt behöver ett visst material att använda. Trä eller bambu-stickor väger lite och är bekväma att använda. De är idealiska för nybörjare eftersom de kan användas med alla typer av garn. Tack vare deras ytor så gör det att garnet inte glider iväg lika lätt så det blir lättare för en nybörjare som stickar lite mer långsamt. Båda fungerar på samma sätt men oftast är rena trä-stickor svårare att hitta än bambu.

För snabbare stickning

Metall är den tyngsta och mest hållbara typen av sticka. Metallnålar är tillverkade av aluminium eller nickel. Aluminium-nålarna är mer tillgängliga än de med nickelplätering. Det kan lätt hittas i vanliga hantverksbutiker och är billigare än nickel. Nickelsticknålarna är å andra sidan mjukare och lättare än aluminium, vilket gör det möjligt att sticka snabbare. Metallnålar gör stickningen snabbare eftersom garnet glider lättare. De funkar bra för alla typer av garn men fungerar mest effektivt med ull, ullblandningar och akryl. Plast är både de lättaste och de billigaste typerna av sticknålar. De är bra för nybörjare som vill prova sig fram inom stickandets ädla konst. Plaststicknålar är mycket flexibla och utmärkta för alla typer av garn och garnvikter. De anses vara bästa valet för att skapa stora stygn.

Ovanligare typer

Ett av de ovanliga stick-materialen är Swallow Casein. Denna typ av sticka är naturligt gjord av giftfritt mjölkprotein som är varmt och smidigt att använda. Det är fluorescerande pärla med färg som klassiska sköldpaddemönster. Ytan är inte lika hal som aluminium och har en flexibel kvalitet som ger en tyst stickning. Ett allmänt tips är att om man har ett garn med stor textur så är det en bra idé att använda en jämnare nål. Och om garnet som används har en yta som är glatt så är det bättre att välja en sticka med lite grövre grepp. Känn gärna på sticka, håll den i handen, innan du köper den. Och det bästa är att köpa även garnet samtidigt så kan man få hjälp att hitta det som matchar.

Att välja rätt storlek

Det finns många nålstorlekar på marknaden. Vid val av lämplig nålstorlek för ett stickmönster måste man först överväga tätheten i deras sätt att sticka. Genom att använda en nålmätare kan man avgöra rätt nålstorlek som behövs för ett visst projekt. En mätare är också nödvändig för att identifiera antalet stygn som en stickare skapar horisontellt i förhållande till antalet rader stickade vertikalt.

Att välja rätt storlek

Du kanske också gillar