Att välja rätt material

När det blir dags att välja vilken typ av garn du ska använda så är det bra om man först bestämt sig för vad man ska sticka. Det finns ett enormt utbud av kvaliteter, tjocklekar, färger och material.

Det kan kännas som att man lätt kommer gå vilse i jakten på det perfekta garnet men det finns en del riktlinjer man kan ha i tanken när man gör valet.

Tjocklek

Först och främst så kollar man stickbeskrivningen vilken tjocklek man ska använda. Skulle det vara så att man inte tänkt sticka efter beskrivning så är det bra att ändå välja ett garn som inte är för tunt för att kunna uppnå det resultat man önskar. För att få rätt känsla för om det kommer att fungera så kan det vara bra att först sticka en mindre provlapp med det tänkta garnet. Även om man alltid vill komma igång snabbt med sin stickning så är detta trick väl värt den lilla tiden det tar. Allt för att motverka att hela projektet går åt pipan. Gör man det här så ser man om man verkligen valt rätt tjocklek. Om inte så sparar man garnnystanet till något annat projekt istället.

Kvalitet

En sak man bör lägga ned lite extra tid på är att hitta rätt kvalitet på garnet. Framförallt om man ska sticka en tröja eller annat större plagg. Det kan ju skilja en del i pris mellan riktigt bra kvalitet och lågbudget-garn, men det kommer alla gånger vara värt det dyrare. Om det känns dyrt kan du ju jämföra med vad det skulle kosta att köpa en liknande tröja i någon butik.
Ett annat projekt som kräver noggrant val av garn är om man tänkt sticka ett stort och vackert överkast till sängen. Det kommer att ta sin tid att tillverka men tänk bara hur slutresultatet kommer att bli. Och förhoppningsvis ska det hänga med under många år.  Vill man sticka ett klädesplagg som ska vara värmande, kanske en halsduk eller tjocktröja, så finns det inget bättre än ull. Ull är dessutom vattenavvisande, det är därför ullkläder är så populära på Island. Ullkläder är dessutom ofta lättskötta, man skakar eller borstar av det och sen hänger ut. Det finns även speciellt ulltvättmedel men var väldigt försiktig för ull krymper så lätt och blir kompakt och hårt. Tvätta kallt!
Något som passar utmärkt att sticka i ull är en cape som har blivit så modernt idag. Ett värmande plagg att slänga över huvudet när det är lite kallt. Endera kan man sticka en hel som man drar över huvudet eller så kan man göra en variant där man stänger där framme med knappar eller någon form av knytning. Handlar det om att tillverka klädesplagg till barn så måste man istället tänka om och välja något som kan tvättas om och om igen i tvättmaskin. Syntet är ett material som klarar det, syntet är elastiskt och blir inte skrynkligt så lätt.

Kvalitet

Syntetgarn är även betydligt billigare än ull så ur den synpunkten är det bra eftersom barnen växer fort.

 

Du kanske också gillar